2010

Zákony pro iPhone

Sbírka českých zákonů v iPhonu se může hodit a tak potěšilo zjištění, že lze pořídit aplikaci Zákony a k tomu si pořídit zákoník, který je potřeba. Všecho pak funguje ofline a není nutné připojení k internetu.
Výrobce: CodeFritters

iDatabase

iPhone se mimo telefonování používá také jako úložiště různých dat. Už od výroby je vybaven databázovou aplikací „Kontakty“, která obsahuje adresář osob a firem. Pro běžného uživatele je tato databáze více než dostačující a mnozí majitelé iPhonu ji ani nevyužívají. Tuto databázi však nejde nijak rozšiřovat a upravovat. V okamžiku, kdy jsme postaveni na nějaké organizované akci před úkol, například evidovat účastníky pobytu nebo soutěží, nutně potřebujeme jednoduchou databázi, kterou si můžeme rychle sami navrhnout na míru podle aktuálních požadavků.

Databáze pro začátečníky
iDatabase je typickým příkladem takového velmi jednoduchého databázového programu. Na rozdíl od robustní databázové aplikace FMTouch, nebo FileMaker Go, umožňuje vytvářet databáze okamžitě na iPhone a je nezávislá na stolním PC nebo připojení k síti, což je pro použití v terénu skvělé.
idatabase-2idatabase-3
Po prvním spuštění aplikace jsme vyzváni abychom tlačítkem „New Database“ vytvořili databázi. V dalším kroku si databázi pojmenujeme například „Kurs“a hned si můžeme vybrat z 17 hotových předloh, které lze dále upravovat, nebo si vytvořit vlastní návrh od začátku. Při definování se ovšem objeví první zásadní zádrhel, protože první pole se automaticky objeví napevno jako textové a nelze tento typ změnit a ani ho posunout na jiné pořadí. A druhý zásadní zádrhel je v tom, že pouze toto textové pole se zobrazí v seznamu záznamů a nelze tam přidat žádné jiné. Tady pravděpodobně iDatabase ztratí mnoho potencionálních uživatelů, kterým bude vadit, že například v seznamu osob uvidí pouze Příjmení ačkoliv je dost místa i na Jméno, nebo pokud si budou chtít zapisovat slovíčka, tak se jim zobrazí seznam jen v jednom jazyce atd.

Mimo alfanumerická pole je možné přidat i pole s obrázkem a lze použít i funkci vestavěného fotoaparátu. První obrázkové pole v pořadí se objeví v seznamu.

Vyhledávání je řešeno jediným vyhledávacím polem v rámci databáze a prohledává všechna pole.

iDatabase obsahuje pouze jeden typ výpočtového pole, který umožňuje provést pouze matematickou operaci (sčítání, odčítání, násobení a dělení) s minimálně dvěma poli pouze číselného typu. iDatabase nemá žádné funkce a neumí ani zpracovat URL odkaz v textovém poli. Veškeré odkazy je potřeba přes Copy/Paste přesunout do Safari ručně, stejně tak i telefonní čísla do aplikace „Telefon“.

Co s daty?



iDatabase umožňuje odeslat jeden záznam emailem a tím to prakticky končí. Není to ovšem chyba iDatabase, ale důsledek restriktivní politiky ze strany společnosti Apple vůči vývojářům.

Další možnost je zakoupit stolní verzi iDatabase (pouze pro MacOS X) a synchronizovat přes lokalní WiFi síť. Stolní verze je v podstatě kopie iPhone verze a nepřináší nic nového. Jedinou výhodou je standardní rozhraní pro zadávání a editaci dat, takže data lze zapisovat/editovat asi 4krát rychleji. Ze stolní verze je možné exportovat, či naopak importovat data z jiných aplikací jako je Excel ve formátu CSV. Synchronizace ale nefunguje úplně podle očekávání, protože po změně dat na stolní verzi, někdy po synchronizaci starý záznam zůstává a změněný se přidá, takže dochází k duplicitě dat, nebo po smazání záznamu se po synchronizaci opět objeví. Navíc synchronizace se podařilo spustit pouze ze stolní verze a přitom iPhone se tváří, že aplikace iDatabaze na Macu není spuštěna, takže z iPhona nelze spustit. Zřejmě se jedná pouze o neúmyslnou chybu, kterou vývojáři opraví.

Poslední možností je zřídit si účet na serveru dropbox.com a ukládat/načítat data skrze něj. Tato služba je v základní verzi zdarma a pokud uživateli nevadí, že svěřuje svá data síti, je to zatím asi jediná rozumná volba jak posílat/příjímat data z terénu.

Shrnutí


iDatabase je velmi šikovný pomocník na ukládání údajů do tabulky, ale některé prvky zbytečně snižují potenciál této aplikace. iDatabase využijí ti, kteří potřebují jednoduchou kartotéku pro své věci a nepotřebují data mít uložena příliš strukturovaně.
Pozitiva:
Nezávislost na externím PC
Rychlé vytvoření návrhu
Jednoduchost ovládání
Negativa:
Pouze jedno pole (sloupec) v seznamu záznamů
Pevně dané první pole
Podivná synchronizace

Cena iPhone verze 20 Kč, cena Mac OS X verze 560Kč

Software poskytla společností Apimac www.apimac.com zdarma Klubu přátel počítačů Macintosh www.kppm.cz pro účely recenze.

Tolerance se stává zločinem

Tolerance se stává zločinem, když se používá vůči zlu.
[Thomas Mann]

Společenství bez vize je slepé

Poslouchal jsem na iTunes Podcast T. D. Jakea o slepém chlapci a uvědomil jsem si, že i společenství potřebuje vidět a ne jen žít.

Platím

Platím, tedy jsem.

Mentální zdraví

Mentální zdraví každého člověka je podmíněno jeho ochotou podřídit se něčemu vyššímu, než je on sám. Abychom mohli zdárně fungovat v tomto světě, musíme se podřídit nějakému principu, který v naší hierarchii hodnot předchází tomu, co bychom v daném momentě mohli chtít. Pro věřící je tímto principem Bůh, a proto říkají: "Tvá vůle, ne má se staň." Ale dokonce i nevěřící, jsou-li duševně zdraví, podřizují se, ať už vědomě nebo nevědomě, nějaké "vyšší moci."
Scott Peck - Lidé lži, str. 177

Citát - Kočka jako zákon

Pokud by nebyla dána Tóra, učili bychom se slušnosti od kočky. [Talmud]

Dále souhlasím

Přišla mi nabídka, abych komunikoval s pojišťovnou elektronicky. Samozřejmě jsem tuto možnost chtěl, ale když jsem si četl co mám podepsat, tak jsem před podpisem narazil na tuto větu a nic jsem nepodepsal.

Dále souhlasím se zpracováním všech poskytnutých osobních údajů pro zasílání obchodních a reklamních sdělení pojistitele a nabídky služeb členů pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group a Finanční skupiny České spořitelny, a. s.

Je to skryté vydírání, kdy si lze objednat jednu službu pouze s jinou službou o kterou zákazník nemá zájem.
A ostatně, kdo dneska miluje spam. Samozřejmě jen spameři.

Svoboda slova

Svoboda slova nebo vhodnost slova?

Poznání druhého

Nikdy nepoznáš člověka, dokud jsi ho neviděl prohrát.

Nahrávání obrazovky v MacOS X 10.6

Pokud je potřeba rychle nahrát jako film nějaký postup na počítači a poslat známému, stačí spustit aplikaci QuickTime Player, která je dodávána se Systémem 10.6 a v menu File zvolit New Screen Recording a pak uz stačí spustit nahrávání. Film se uloží jako movie.

Alternativy:
Screen Movie Recorder
Jing

Slováci mají lepší Kocourkov

Český Kocourkov může jen tiše závidět konkurenci, která mu vyrůstá na východě.
Děkuji za odkaz Jaroslavu Macháčkovi.
TOP